MAKROPENGAJARAN

pemakanan
View more presentations or Upload your own.


RANCANGAN  PELAJARAN  HARIAN
PENDIDIKAN  KESIHATAN  TAHUN  EMPAT
Tarikh                                :  5 November 2011
 Masa                                :   8.00 – 9.00 pagi
Kelas                                 :   4 Hijau
Bilangan murid                  :  38 orang
Mata pelajaran                  :  Pendidikan Kesihatan
Tajuk                                 :  Pemakanan
Sub Tajuk                          :  Makanan Harian Saya
Alatan/ABM                       :  Carta piramid makanan (slaid), gambar (slaid), manila             
                                             kad,kotak kosong, model objek makanan, kad gambar,
                                             lembaran kerja.
Pengalaman sedia ada     :  Murid mengetahui jenis-jenis makanan rutin yang baik  
                                             untuk kesihatan.
Penggabungjalinan           :  Pendidikan Seni Visual,  Sains
KBKK                                :  Menyatakan kepentingan pangambilan makanan
                                             seimbang.                                    
Objektif                             :  Di akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid 
                                            dapat:
                                            Psikomotor 
                                            Mengamalkan pemakanan seimbang dan berkhasiat.
                                            Kognitif      
                                            Mengenal pasti kebaikan mengambil makanan
                                            seimbang dan berkhasiat.
                                            Afektif         
                                            Mengetahui makanan harian yang berkhasiat.
Penerapan nilai                :  Bertanggungjawab , bekerjasama , mematuhi 
                                            peraturan , kesyukuran

 


Bahagian/
Masa
Aktiviti Guru

Fokus Pembelajaran
Pengelolaan/ Strategi
Alatan
P&P
Set Induksi
(5 minit)
1. Guru membawa sebuah                    
kotak di mana kotak  
tersebut  diletakkan model
pelbagai jenis makanan.
2. Guru menyuruh murid
meneka  model makanan  
yang terdapat dalam kotak  
itu.
3. Guru bersoaljawab   
   dengan  murid tentang
   model makanan tersebut.   
Bandingkan makanan 
berkhasiat  dan makanan
tidak berkhasiat.        





1.  Dapat menarik minat dan    
     perhatian murid.
    

2.  Murid dapat menyatakan   
 dan menamakan model 
 makanan itu.

3.  Murid dapat mengenal pasti   
     dan membandingkan
     makanan   berkhasiat dan
     makanan tidak berkhasiat.
 secara kelas



kemahiran kreatif
     

kemahiran kritis
Kotak
Langkah
     1
( 10 minit )
1.  Guru mempamerkan slaid  
     gambar piramid makanan.




2..Guru menerangkan
kepada murid tentang  
tahap-tahap yang terdapat
dalam piramid  makanan.      3.  Guru menerangkan   
kepada  murid kepentingan 
     pengambilan makanan  
     seimbang .
4. Guru mengemukakan  
    soalan.
“ Di antara makanan
tersebut, makanan
manakah yang kita boleh  
makan   banyak / kurang /
tidak   boleh dimakan.”
“Kenapa?” “Sekiranya
     terlalu banyak makan akan
     membawa apa kesannya?”
5.  Guru juga menegaskan  
kepada  murid bahawa perlu mengambil makanan     mengikut kadar yang              dicadangkan dalam piramid makanan.

1,  Murid dapat mengenal pasti   
     empat kumpulan berdasarkan   
     piramid makanan.
     Contoh :  
     Karbohidrat,Vitamin,Protein,  
     Lemak.
2.  Murid dapat membezakan
kadar pengambilan makanan 
     mengikut  kumpulan   
     makanan.
3. Murid dapat mengenal pasti    
kumpulan makanan yang  
sesuai  untuk dimakan.

4.  Murid mengklasifikasikan
     makanan yang kita makan  Murid menyatakan sebab
     kenapa sesetengah makanan
     boleh dimakan banyak /
 kurang /  tidak boleh dimakan





5. Murid dapat membuat 
kesimpulan tentang
kepentingan pengambilan
makanan dalam piramid
makanan.





Kemahiran kritis






 Slaid



Langkah
     3
(8 minit)
1.  Guru membahagikan
     murid kepada 4  
     kumpulan.
2.  Setiap kumpulan
mempunyai    kad gambar
yang  mengandungi
kumpulan  karbohidrat,
vitamin, protein  dan lemak.

3. Murid-murid dalam            
kumpulan tersebut akan
membuat pengkelasan
makanan dengan 
menggunakan  kad gambar  
pada  ruang kumpulan
makanan yang disediakan.
4. Guru membincangkan hasil
    kerja murid.
1. Murid melakukan aktiviti          
dalam kumpulan masing-
masing.
2.  Murid membuat
     pengkelasan makanan
dengan menggunakan  kad
gambar  pada ruang kumpulan   
makanan  yang disediakan.

3. Kumpulan yang cepat dan
tepat  membuat pengkelasan 
dengan menggunakan kad
gambar  akan menjadi  
pemenang.


4. Murid membentangkan hasil
    kerja kumpulan.
Aktiviti kumpulan
Kecerdasan
pelbagai
Konstruktivisme




KBKK

Kinestetik




Intrapersonal

Kad gambar yang dilukis dengan gambar seperti nasi, ikan,buah-buahan, minyak dsb
Langkah
     4
( 3 minit)
1.  Guru mengedarkan
     lembaran kerja kepada
     murid-murid sebagai
     pengukuhan.

2. Gurid membimbing murid
yang lemah untuk
membuat lembaran kerja.
1.  Murid membuat latihan yang
     diberikan.



KBKK
Konstruktivisme





Lembaran Kerja







Penutup
(4 minit )
1.  Guru membuat rumusan  
     tentang kepentingan
     pengambilan makanan
    yang seimbang.
2. Guru mempamerkan hasil
kerja murid pada papan
kenyataan.
1. Murid dapat mengenal pasti
kepentingan pengambilan
makanan yang seimbang.

2.  Murid dapat memberi  
     respond tentang kefahaman      mengenai apa yang dipelajari.
Secara kelas
Hasil kerja murid

没有评论: